Is er gevaar?
Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.
Spoed of crisis contact
Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.
Bel met Veilig Thuis 0800-2000
Ben je cliënt bij Veilig Thuis Utrecht, dan bel je altijd met het hoofdnummer.
Bel met Veilig Thuis 0800-2000
Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.
Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:
In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.
‘Baas van Morgen’ is een initiatief van JINC, een landelijke organisatie die zich inzet voor gelijke kansen onder jongeren. Op de laatste donderdag van januari staan jaarlijks zo’n 200 CEO’s van Nederlandse bedrijven hun stoel af aan een kind dat opgroeit in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. Samen Veilig Midden-Nederland en JINC hebben een partnership en Tanno Klijn droeg de leiding voor een dag graag aan Lina over.
Tanno Klijn haalde Lina ’s ochtends bij haar school op. Hieronder een korte terugblik.
Lina vindt het erg spannend en heeft er ook veel zin in. Ze ziet er prachtig uit, in een roze pak en stoere gympen. Het roze pak was op dringend advies van haar moeder. “Zo val ik lekker op”, lacht ze. Haar juf heeft haar voor deze plek opgegeven, omdat ze zo goed kan verwoorden wat ze van dingen vindt. Lina zegt kritisch te zijn, eerlijk en direct. Tijdens de rondleiding stelt Tanno haar aan verschillende collega’s voor en stelt ze vragen als “Wat vindt u het leukste van uw werk”? en lacht opmerkingen als “Ik wilde precies vandaag om salarisverhoging vragen” charmant van zich af.
Dan aan het werk met Loes van Kan, medewerker SAVE. Lina denkt graag mee over een specifieke complexe scheiding. Haar tip aan ons is om bij een complexe scheiding altijd te beginnen met een gesprek met het kind. Het allerbelangrijkste is dat we goed luisteren naar het kind. Lina: “Kinderen kunnen heel goed voelen en weten erg veel. Je kunt gewoon vragen of het kind zich wel veilig voelt bij zijn vader of moeder”. Lina zegt dat er drie dingen zijn die ieder kind nodig heeft; liefde, tijd en aandacht.
Hierna mag ze met de collega’s van de receptie meekijken, zodat ze een indruk krijgt van de levendigheid bij de ingang. Vervolgens krijgt Lina vier situaties te lezen en denkt ze mee in de beoordeling van veiligheid. Welk kind loopt het grootste gevaar? Ook daarin is ze heel duidelijk en maakt onderscheid in leeftijd van de kinderen en de intentie van ouders. Daarna volgt een rijtje adviezen waar deze kinderen gebaat bij kunnen zijn. Petje af! Tijdens de lunch straalt ze en zegt heel graag bij Samen Veilig te willen werken later. Ze wil graag kinderen helpen. Als baas, vragen we? Nou, nee. Gedragswetenschapper lijkt haar wel leuk, maar het liefst nog als gezinsvoogd… We nodigen haar uit om vaker mee te denken met ons, misschien wel in een cliëntenraad voor jongeren?
De dag eindigde in Amsterdam bij de slotconferentie in aanwezigheid van koning Willem-Alexander. Dat voelde echt als steun voor de kinderen. Daar verzamelden alle bazen van morgen zich samen met alle bazen van vandaag en werden de ervaringen van die dag uitgewisseld.