Proeftuinen en toekomstscenario
De huidige jeugdbescherming is te complex en knelt. Kinderen en volwassenen voelen zich onvoldoende gehoord, gezien en gesteund. Er is onvoldoende samenhang tussen de zorg voor kinderen en de zorg voor volwassenen. Vaak werken organisaties als een estafette achter elkaar aan in plaats van samen. Professionals voelen zich door dit alles belemmerd in het uitvoeren van hun taak.
Om landelijk tot een oplossing te komen, wordt in 11 proeftuinen gewerkt aan een nieuwe manier van werken en denken: het landelijk programma Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. In de meeste proeftuinen werken de buurtteams van de gemeentes, Veilig Thuis organisaties, Jeugdbeschermingsorganisaties, William Schrikker Stichting en de Raad voor de Kinderbescherming nauw samen. Als proeftuin leveren zij input en denken ze mee: hoe ziet de jeugdbescherming van de toekomst eruit?
Welke proeftuinen zijn er?
Er zijn 11 proeftuinen door het hele land aan de slag: Blijvend Veilig (Amsterdam-Amstelland), Bouwstenen voor de toekomst (FoodValley), Wij doen het beter (Rotterdam-Rijnmond), Expertiseteam Veiligheid Utrecht en Bescherming in Beweging (Utrecht-West), Vaart in Veiligheid (Zeeland), West-Brabant West, Gelderland Zuid, Flevoland, Hart van Brabant, Zaanstreek Waterland en Friesland. Naast deze 11 proeftuinen beproeven inmiddels heel veel regio’s onderdelen van het toekomstscenario.
Samen Veilig Midden-Nederland is vertegenwoordigd in Foodvalley, Expertiseteam Veiligheid Utrecht Stad (EVU), Utrecht-West en Flevoland. Hiermee is Midden-Nederland, landelijk gezien, koploper.