Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij ons?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij Veilig Thuis Utrecht?

Ben je cliënt bij Veilig Thuis Utrecht, dan bel je altijd met het hoofdnummer.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Cliëntenraad, Samen doen wat helpt & toekomstscenario jeugdbescherming

[Blog] Ein-de-lijk: de start van een jongerenpanel en onze eerste Workshop voor jongeren!

Nieuws 20 september 2022 Reading Time: < 1 minuutleestijd

In september 2020 kreeg ik de vraag van twee cliëntambassadeurs van Samen Veilig Midden-Nederland of ik hen wilde helpen met het opzetten van een jongerenraad/-panel. Een plan waar ik vanaf de eerste seconde enthousiast van werd, omdat ik vind dat er niet voldoende naar jongeren geluisterd wordt binnen de jeugdzorg.

Helaas zaten we toen nog in een pandemie omdat tante Corrie haar bezoek niet wilde beëindigen en was het door de maatregelen en lockdowns lastig om dit plan goed van de grond te krijgen.

Daarnaast was het vanaf januari 2021 onrustig bij de cliënten van Samen Veilig Midden-Nederland waardoor alle tijd en aandacht daarheen ging. Ook toen de maatregelen voor de coronapandemie afnamen, waardoor er kansen lagen om te starten met het jongerenpanel, kon dat niet vanwege de procedure die bij het LCvV liep vanaf december 2021. Vanaf dat moment bestonden alle werkzaamheden van de cliëntenraad uit het voorbereiden van zittingen en bestuurlijke stukken lezen waar een cliëntenraad volgens de wet over mee moet bepalen. Niet bepaald een leuke tijd. Toen in juni de uitspraak in het voordeel van Samen Veilig Midden-Nederland en de cliëntenraad was, kon ik ein-de-lijk mij weer bezighouden met de dingen die ik leuk vind.

Een jongere is een jongere
Zo hadden we, Shantal, Anke, Cyntherella, Mirthe en ik, op 15 juli een brainstormsessie met twee medewerkers van het CNV Jongeren. Hoezo? CNV en Samen Veilig Midden-Nederland delen samen een gebouw op de Tiberdreef in Utrecht. CNV is een vakbond voor jongeren. Shantal, Anke en ik willen al een he-le-tijd het taboe doorbreken van “jongeren in de jeugdzorg”. “Een jongere in de jeugdzorg” is namelijk helemaal niet anders dan “een jongere”, alleen de rugzak zit vaak (ook zeker niet altijd) meer gevuld.

Hoe mooi is het dan om een brug te bouwen tussen “jongeren” en “jongeren in de jeugdzorg”? Want “de jongeren” van tegenwoordig zitten met dezelfde vraagstukken als “de jongeren in de jeugdzorg”. Door onder andere deze brug te bouwen hoop ik dat op een gegeven moment alle “jongeren” en “jongeren in de jeugdzorg” aan dezelfde kant komen te staan en dat we het over “jongeren” gaan hebben en niet meer het onderscheid maken.

Save the date! Onze eerste workshop voor jongeren
Hoe we dat willen gaan doen? Vanaf juli hebben we met een groep van 5 tot 6 mensen gewerkt aan een event: Spoken Word & Rap workshop. Als je al vaker mijn blogs hebt gelezen dat weet je ondertussen dat ik van schrijven en taal houd. Maar tijdens het Spoken Word & Rap event op 13 oktober zal ook ik uitgedaagd worden om meer in dichtvorm te schrijven.

Ben jij tussen de 15 en 35 jaar en wil je graag naar het Spoken Word & Rap event komen? Dan nodig ik jou bij deze uit! Op 13 oktober starten we om 17.00 uur en rond 20.00 uur ronden we de avond af. Wij zullen voor wat lekkers te eten en te drinken zorgen.

Wat kun je verwachten?
Wie gaan er naar jullie luisteren? Alle jongeren die komen, maar ook het bestuur van Samen Veilig Midden-Nederland en CNV Jongeren zijn uitgenodigd. Want jullie zijn het waard om ook door hen gehoord te worden.

Het enige dat jij hoeft te doen voor 13 oktober is je aan te melden via info@cnvjongeren.nl en je sneakers uit de kast te trekken. De rest regelen wij!

Ben je verplicht om te schrijven of te spreken voor een groep? Nee! Als je alleen aanwezig wilt zijn om te luisteren en alles in je op te laten nemen, dan is dat ook goed. Heb je nog vragen over het Spoken Word event? Dan kan je mij de vragen stellen via de cliëntambassadeurs Anke en Shantal (ambassadeurs@samen-veilig.nl)!

Delaine


Delaine is lid van de cliëntenraad en blogt regelmatig. Op haar 10e is zij uit huis geplaatst. Zij woonde in de crisisopvang, een leefgroep, gezinshuis, kamertrainingscentrum én in een woongroep. Inmiddels heeft zij haar studie afgerond en is zij begonnen met een 2e hbo studie. In hartje Utrecht heeft zij haar eigen studio, een groot sociaal netwerk en is ze druk bezig met het opbouwen van haar toekomst. Zij is een rolmodel voor jongeren die het op dit moment moeilijk hebben.