Is er gevaar?
Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.
Spoed of crisis contact
Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.
Bel met Veilig Thuis 0800-2000
Ben je cliënt bij Veilig Thuis Utrecht, dan bel je altijd met het hoofdnummer.
Bel met Veilig Thuis 0800-2000
Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.
Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:
In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.
Wat was het leuk! Gisteren deed ik mee met de Baas van Morgen en zat Lina voor één dag op mijn stoel. Het was een erg verfrissende en inspirerende dag. Hoe kijkt een 15-jarige naar onze organisatie. Wat kan ze ons meegeven? Welke dromen heeft ze? Wat zijn haar talenten? Wat zou ze vinden van het werk dat wij doen? Allemaal vragen die van tevoren door mijn hoofd spookten.
Alle deze vragen zijn beantwoord tijdens Lina haar reis door onze organisatie. Ik haalde Lina ’s ochtends bij haar school op. Ze had er echt zin én had zich goed verdiept in ons werk. De onderwerpen verwaarlozing en mishandeling zijn natuurlijk heftig voor een 15-jarige. Maar dat zijn (helaas) toch de onderwerpen waar medewerkers van Samen Veilig dagelijks mee te maken hebben. Ik was onder de indruk hoe snel Lina al kon meepraten over ons werk. En doorhad hoe complex en ingrijpend ons werk kan zijn én dat wij er alles aan doen om te bereiken dat kinderen zo lang mogelijk bij ouders en verzorgers kunnen blijven wonen in een veilige thuissituatie.
Harmke Bergenhenegouwen, onze senior Staf gedragswetenschapper, en ik hebben met Lina een korte rondleiding door ons kantoor gemaakt. We kwamen langs Veilig Thuis waar ze kennis maakte met onder andere de medewerkers van de crisisdienst, de vertrouwensartsen en ons advies- en meldpunt. Ze weet nu dat ze ons kan bellen als zij zich zorgen over iemand maakt. Gewoon om advies te vragen. Ook maakte Lina kennis met andere collega’s zoals die van de receptie, afdeling HRM, het directiesecretariaat en de afdelingen Communicatie en Beleid. Lina stelde vragen als “wat vindt u het leukste van uw werk”? En lachte opmerkingen als “ik wilde precies vandaag om salarisverhoging vragen” charmant van zich af.
Na de rondleiding maakte ze kennis met Loes van Kan, één van onze medewerkers SAVE. Zij liet Lina meedenken over de kinderen ‘Johan’ en ‘Sanne’ van wie de gescheiden ouders steeds heftig ruzie maken. Met als klap op de vuurpijl een melding bij de politie over een ruzie met geweld tussen ouders op het schoolplein waar de kinderen bij waren. Wat doe je dan als medewerker? Hoe kun je dat gezin helpen? Het was fascinerend om te zien hoe snel Lina aan kon haken en zich kon verplaatsen in de medewerker maar ook in de kinderen Johan en Sanne. Lina vond dat we altijd het eerst en het meest naar de kinderen moeten luisteren, want die zijn eerlijk. Het is belangrijk dat we een band met ze opbouwen, en dat we naast praten, ook eens iets leuks doen. Lina schrok van het aantal kinderen waarbij Loes is betrokken, namelijk 20: “Dat is bijna een hele klas vol!”
Toevallig had ik gisteren een interview met een journalist van een landelijke krant. Natuurlijk vond Lina het spannend om daarbij te zijn, maar al snel haakte ze af want te abstract en teveel beleid. Ze was blij dat ze werd opgehaald door Harmke met wie ze weer in gesprek kon gaan over het echte werk op basis van 4 concrete situaties. Welk kind loopt het grootste gevaar? Ook daarin was ze heel duidelijk en maakte ze onderscheid in leeftijd van de kinderen en de intentie van ouders. Ook hier was de boodschap van Lina: luister eerst goed naar de kinderen. Zij weten heel goed wat er echt aan de hand is (onderschat ze niet).
Tijdens de lunch straalde ze en zei heel graag bij Samen Veilig te willen werken later. Ze wil graag kinderen helpen. Als baas, vragen we? Nou, nee. Gedragswetenschapper leek haar wel leuk, maar het liefst nog als gezinsvoogd… We nodigen haar uit om vaker mee te denken met ons.
Onze dag eindigde in Amsterdam bij de slotconferentie in aanwezigheid van koning Willem-Alexander. Dat voelde echt als steun voor de kinderen. Zoals Lina zelf zei: “wat bijzonder dat ook de koning aanwezig is”. Ze had graag een selfie met de koning gemaakt, dat lukte helaas niet, maar we mochten wel met de koning op de foto.
Ik ben enorm trots op onze Baas van Morgen en ik had deze ervaring niet willen missen. Lina, bedankt voor het delen van jouw dromen en jouw frisse blik op ons werk. Je bent een sprankelend en bijzonder mens en we zien je graag weer eens bij ons terug!
Tanno Klijn
Bestuurder Samen Veilig Midden-Nederland